tiistai 1. syyskuuta 2015

Voihan kyttäys ja kielto

Sunnuntaina oli tarkotus lähtä kisaamaan 1-tason estekisoja Kiviharjun tilalle.
No heräsin sunnuntai aamuna jo seittemältä intopinkeenä että jee tänään pääsee kisaa esteitä ja sääkin on mitä parhain!

Lähin sitten kahvin juonnin jälkeen kohti tallia laittamaan pamia lähtö valmiiksi.
Kisapaikalle saavuin n. 9.30 ja kävin ensimmäiseks ilmottautumassa ja samalla katoin kisakentän pohjaa (kisat olivat ulkokentällä) että ei paska voi olla totta  missä kunnossa se oli..
Ilmottautumisen jälkeen  lähin laittaa pamia  kuntoon  ja kauhisteltiin vanhempieni kanssa kentän pohjaa mutta päätin että käyn kävelemässä radan ennenkun teen päätöksen kisaanko vai en.

Pamin kun olin saanut kuntoon lähin verkkaamaan sitä maneesiin, kisapaikan maneesi on semmoinen outo kaarimaneesi missä Pam on aina ollut tosi jännittynyt  ja pelkää siellä ihan aidosti. Nyt se ei ollu niin  pelokas mitä aiemmin mutta tuntu  kuitenkin  jännittyneeltä ja  semmoselta että ois juossu alta  pois hetkenä minä hyvänsä.
Vähän  ravailin maneesissa ja koitin  ottaa pystyllä verkka hypyn, siitäpä ei tullu mitään, Pam rupes kaukaa kyttäämään ja miekun huomasin kyttäämisen niin koitin sitten rohkasta hevosta ja esteen eteen teki stopin, koitin uudestaan ja sama toistu taas, sit kuulutettiinkin että rataan saa mennä tutustumaan niin  jouduin sit lähtä kävelee rataa.
 Kentän pohja tosiaan oli aivan järkyttävä ja kävelyn jälkeen päätin perua osallistumiseni molempiin luokkiin 40cm ja 60cm, sillä pohjalla en ala rikkoo hevosta vaikka  esteet olikin pienii, mutta en haluu huonoja kokemuksia Pamille.
Menin sitten vielä maneesiin yrittää jos saisin edes pari onnistunutta hyppyy ja Pamille tulis vähän harjotusta siitä maneesista.
Otin pamilla  jo laukkaakin ja yritin laukassa tulla eka pystyy mille se oli jo kieltäny (verkka esteinä oli pysty ja okseri) no sama meno vaan jatku ja vaikka mitä yritin tehä niin aina se stoppas esteen eteen, koitin sitten että jos se hyppäis sit okserin paremmin, paskanmarjat sama kyttäys ja kieltely jatku silläkin ja siinä vaiheessa miulla oli niin turhautunu ja vittuuntunut olo että  sitä ei voi sanoinkuvailla joten päätin jättää koko homman siihen ja lähtee viemään Pamia koppiin että päästään takas kotia.
Kotona sit laitoin sille kamat uudestaan päälle ja koitin hypätä koti kentällä.
Ätiti teki meille  ensin n. 50cm pystyn ja taas ekana kyttäys ja kielto, komensin Pamia kerran jonka jälkeen se sitten hyppäs ihan normaalisti, äiti muutti pystyä vähän ja taas kyttäys ja kielto, uudella yrityksellä hyppäs taas normisti.
Vaihettiin suunta ja tultiin sama pysty uudesta suunnasta  ja taas kyttäys ja kielto, uus yritys suju sitten paremmin.

Pysty muuttu 60cm okseriks ja tultiin eka vasemmassa kierroksessa ja yllätysyllätys ensiks kyttäys ja kielto, parikertaa Pam teki tuon  kunnes hyppäs taas hienosti yli.
Äiti lisäs okserin alle vesimaton no tulos oli taas sama ensin kyttäys ja kielto ja uudella yrityksellä nätisti yli.
Sit äiti lisäs okserin alle vielä siniset korit ja taas piti kytätä ja kieltää ja uudella yrityksellä tuli todella hieno pomppu.
Vaihettiinpa suunta oikeelle ja okseri pysy samana mutta taas Pam kyttäs ja kielsi ja juos ohi, pari kertaa kävi näin kunnes hevonen hyppäs kauniisti yli.


Mie en enään käsitä mitä pitäs tehä tuon kieltälyn ja kyttäilyn kanssa ja mistä se johtuu, ite yritän kaikkeni tehä mut ei.
Onneks lauantaina Pam pääsee osaavampiin käsiin kun lähetään estevalmennukseen jossa valmentaja menee ensin itse Pamilla ja mie sitten. Jos sieltä saatas apuja ja ohjeita ja oltas muutenkin viisaampia.

Maanantaina kävi eläinlääkäri rokottamassa ja raspaamassa hevoset ja pamilla oli ollu kuulemma useempi piikki suussa että siinäkin on voinut olla  yksi syy mikä on voinu aiheuttaa tuota kieltelyy.

Jokunen aika sitten laitoin hakemuksen aluevalmennukseen esteille ja sain siihen liittyyvän s-postinkin jossa sanottiin "Henrikki Pajulahti katsastaa sinut seuraavassa katsastus-/valmennustilaisuudessa"  eli oltais yks askel lähempänä tovotteita jos nyt vaan saatas  tuo kieltely ja kyttäys ongelma jotenkin kuriin ja pois.

5 kommenttia:

  1. Onpas kiva blogi sulla :) Liityin lukijaksi!
    Mulla oli tamman kanssa samaa ongelmaa yhdellä ratsastuskerralla, ja selvisikin että se oli jumissa selästä. Suurempi ongelma meillä oli liiallinen vauhti, joka on onneksi pikkuhiljaa saatu kuriin. Tsemppiä treeneihin, eiköhän tuo kieltelykin kohta lopu!

    Mekin ollaan tulossa huomenna Olgalle hyppäämään.
    http://fiiajasarita.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Blogi on vielä vähän alkeellinen kun vasta alottanut tämän ja opettelen lähinnä käyttämään tätä :D
      Hitsit kun huomasin vasta nyt tän siun kommentin että työkin ootte Olgan opissa ollu, oisin muuten voinu moikkailla jos oisin tajunnu :'>
      Miepäs käyn kattoos tuon siun blogin ja liittymässä sinnekkin lukijaks!

      Poista
  2. Me taidettiin tulla just silloin kun te olitte lähdössä :D mentiin siis vissiin vähän ristiin! Oon kyllä sun kanssa samaa mieltä siitä että oli kyllä tosi hyvä valkku :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aa no hitsit, ehkä me jossain vaiheessa törmätään kun tuun jatkosssakin käymään olgan opissa :>

      kiva juttu että teilläkin valmennus meni hyvin!

      Poista